Usluge etaloniranja i zašto se vrši etaloniranje
Etaloniranje merila zapremine
pipete
birete
dispenzori
Etaloniranje merila mase
analitičke vage
precizne vage
tehničke vage
Etaloniranje optičkih veličina
Etaloniranje fotometra i spektrofotometra
Etaloniranje termo komora
inkubatori
sušnice
autoklavi
Merila u redovnoj eksloataciji su podvrgnuta kontinualnom naprezanju, habanju i raznim štetnim uticajima (promene vlažnosti, promene temperature, abrazivni i korozivni agensi), te zbog toga dolazi do odstupanja vrednosti merene veličine u odnosu na zadatu, u manjoj ili većoj meri.
Takođe, često dolazi do sistemskog pomeranja birača merene veličine (mehanizam birača vrednosti zapremine, birača talasnih dužina i sl.), zatim zamor materijala merne ćelije kod merila mase i sličnih promena koje takođe unose sistemsku grešku pri merenju određene veličine. Tačan iznos ovih odstupanja se utvrđuje procesom etaloniranja merila uz pripisanu mernu nesigurnost kao zbir svih utičućih faktora merenja. Takođe, kao atributivni rezultat nakon dobijenih rezultata merenja, korisniku merila se može izdati izjava o zadovoljavanju poznate specifikacije, odnosno pojedinih zahteva i odgovarajućih standarda. Ova izjava predstavlja opisni rezultat poređenja dobijenih rezultata merenja uz uračunatu mernu nesigurnost sa tolerantnim opsegom vrednosti koje je proizvođač specificirao za određeno merilo – etalonirani uzorak.
Najčešće postavljena pitanja korisnika laboratorije MetroCert!
Šta je etaloniranje?
Postupak etaloniranja uključuje i procenu merne nesigurnosti.
Rezultat etaloniraja može biti:
- Greška, odnosno korekcija koju treba primeniti na pokazivanje
- Vrednost merene veličine i sl.
Rezultati etaloniranja se iskazuju u Uverenju o etaloniranju.
Rezultati obuhvataju izmerene vrednosti i merne nesigurnosti sa kojima su te vrednosti pri etaloniranju procenjene.
Uverenje o etaloniranju može sadržati iskaz o usklađenosti sa metrološkom specifikacijom.
Potrebni uslovi koje korisnik treba da obezbedi pre etaloniranja
Etaloniranje vaga izvodi se na licu mesta kod korisnika. Potrebni uslovi koje korisnik treba da obezbedi pre etaloniranja:
- mesto na kom se izvodi etaloniranje mora biti nedvosmisleno označeno npr. (analitička vaga, mesto za merenje)
- radna površina mora biti čista, prostrana i stabilna
- vaga mora biti nivelisana
- vaga mora da poseduje identifikacioni broj, kao i druge slovne oznake koje sugerišu o kom proizvođaču je reč, da vaga nema oštećenja, kao i da su funkcijski prekidači ispravni, a prikazivanja rezultata merenja jasna
- temperatura i relativna vlsažnost vazduha u prostoriji u kojoj će se izvoditi etaloniranje mogu biti kontrolisani klima uređajem
- vibracije i stujanje vazduha ( promaja ) moraju biti minimizirani kako ne bi imali uticaja na izmerenu vrednost
Napomena: Svi efekti koji potiču od okoline, a koji nisu iključeni, direktno će se odraziti na mernu nesigurnost etaloniranja.
Koji je interval etaloniranja?
Šta je overavanje merila i žigosanje?
Overavanje merila može biti prvo, redovno ili vanredno.
Rezultat overavanja se iskazuje u Uverenju o overavanju merila.
Žigosanjem se potvrđuje da merilo ispunjava propisane zahteve.
Koja je procedura za overavanje merila?
Svaka organizaciona jedinica za kontrolu i nadzor ima svoju teritorijalnu nadležnost na kojoj vrši overavanje merila.
Koja je razlika između etaloniranja i overavanja?
Obaveznom overavanju podležu merila koja se upotrebljavaju u domenu zakonske metrologije.
Etaloniranje je, u principu, dobrovoljno ali je obavezno za sve institucije koje su akreditovane ili se akredituju prema odgovarajućem referentnom standardu